Skip to content

Begrippenlijst Podiumtechniek

Natuurlijk! Hier is een meer uitgebreide lijst van begrippen op het gebied van geluids- en lichttechniek voor podia, opgedeeld op alfabetische volgorde:

A

 • Actieve luidspreker: Een luidspreker met een ingebouwde versterker, waardoor deze direct kan worden aangesloten op een audiosignaal zonder externe versterking. Actieve luidsprekers zijn vaak compacter en bieden meer controle over het geluid.
 • Active Noise Cancelation (ANC): Een technologie die omgevingsgeluiden onderdrukt door het genereren van tegenovergestelde geluidsgolven, waardoor een stillere luisteromgeving ontstaat.
 • Ambient Lighting: Zachte, diffuse verlichting die wordt gebruikt om de algehele sfeer en stemming van een ruimte te verbeteren, zonder de nadruk te leggen op specifieke objecten of gebieden.
 • Amplifier: Een elektronisch apparaat dat het signaal van een audiobron versterkt voordat het naar luidsprekers wordt gestuurd. Versterkers zijn essentieel voor het versterken van geluidssignalen tot een niveau dat geschikt is voor luisteren.
 • Analog Mixer: Een mengpaneel dat analoge signalen verwerkt en mengt, met fysieke knoppen en schuiven om niveaus en effecten aan te passen. Analog mixers zijn bekend om hun eenvoudige bediening en warme geluidskwaliteit.

B

 • Backline: De verzameling van muziekinstrumenten, versterkers en andere apparatuur die op het podium wordt geplaatst voor gebruik door muzikanten tijdens een optreden. Backline-apparatuur kan variëren van gitaren en drumstellen tot toetsenborden en versterkers.
 • Balanced Audio: Een audiosignaal dat wordt overgedragen via een gebalanceerde kabel, waarbij twee geleiders worden gebruikt om het signaal en een derde om de grond te dragen. Gebalanceerde audio is minder gevoelig voor interferentie en kan over langere afstanden worden overgedragen zonder kwaliteitsverlies.
 • Beam Angle: De hoek waaronder lichtstralen uit een armatuur worden verspreid. Beam angle is een belangrijke factor bij het bepalen van de dekking en focus van een lichtbron.
 • Boundary Microphone: Een type microfoon dat op een oppervlak wordt gemonteerd, zoals een muur of tafelblad, om geluid op te vangen met een groter bereik en minder omgevingsruis.
 • Boom Stand: Een statief met een lange arm, vaak gebruikt om microfoons boven hoofden te positioneren of om instrumenten op te hangen, zoals overhead microfoons voor drums.
 • **C
 • Cable Tester: Een apparaat dat wordt gebruikt om de integriteit en connectiviteit van audiokabels te testen, waardoor problemen zoals kabelbreuken en kortsluitingen kunnen worden geïdentificeerd en opgelost.
 • Capacitor Microphone: Een type microfoon dat geluidstrillingen omzet in een elektrisch signaal door middel van veranderingen in de capaciteit tussen twee geleiders, bekend om zijn nauwkeurige geluidsreproductie en gevoeligheid.
 • Channel Strip: Een gecombineerde eenheid die meerdere audioprocessors integreert, zoals een voorversterker, equalizer en compressor, voor het bewerken en optimaliseren van het geluid van individuele audiokanalen.
 • Clipping: Een vorm van vervorming die optreedt wanneer het geluidssignaal de maximale capaciteit van een audiocomponent overschrijdt, resulterend in afgekapte of afgevlakte golfvormen en een onaangename geluidsweergave.
 • Compressor: Een audio-effect dat het dynamische bereik van een geluidssignaal verkleint door het versterken van zachtere geluiden en het afvlakken van pieken, waardoor een consistenter geluidsniveau wordt bereikt.
 • Condensatormicrofoon: Een type microfoon dat geluidstrillingen omzet in een elektrisch signaal met behulp van een elektrisch geladen plaat en een membraan, bekend om zijn hoge gevoeligheid en breed frequentiebereik.

D

 • Delay: Een effect dat geluid vertraagt en herhaalt, vaak gebruikt voor ruimtelijke effecten en herhalingen. Delay kan worden gebruikt om diepte en dimensie toe te voegen aan geluid, en wordt vaak gebruikt in muziekproductie en live optredens.
 • Delay Tower: Een verticale stapel luidsprekers die op verschillende hoogtes zijn geplaatst om geluid gelijkmatig te verspreiden over een grote ruimte, waardoor vertragingen worden verminderd en de geluidskwaliteit wordt verbeterd.
 • DI-box (Direct Injection Box): Een apparaat dat het signaal van een elektrisch instrument direct naar een mengpaneel stuurt zonder kwaliteitsverlies, vaak gebruikt voor het aansluiten van instrumenten zoals gitaren en toetsenborden op een geluidssysteem.
 • Digital Mixer: Een mengpaneel dat digitale audioprocessing gebruikt om audiokanalen te mengen en te bewerken, met behulp van digitale signaalverwerking (DSP) om effecten, equalizers en andere audioprocessors toe te passen.
 • Directional Microphone: Een microfoon die geluid vanuit een specifieke richting opvangt, waardoor omgevingsgeluid wordt geminimaliseerd en de focus wordt gelegd op de gewenste geluidsbron.
 • Distortion: Een audio-effect dat een signaal vervormt door het toevoegen van harmonischen en overtonen, resulterend in een ruw en vervormd geluid. Distortion wordt vaak gebruikt in gitaarversterkers en effectpedalen om een scherpere klank te creëren.

E

 • Edge Lighting: Een techniek waarbij licht wordt gebruikt om randen van objecten te accentueren, waardoor een dramatisch visueel effect ontstaat. Edge lighting wordt vaak gebruikt in theaterproducties, podiumontwerp en architecturale verlichting.
 • Effects Processor: Een apparaat dat wordt gebruikt om audio-effecten toe te passen, zoals galm, echo, reverb, chorus, en flanger, op geluidssignalen. Effects processors worden vaak gebruikt in opnamestudio’s, live geluidssystemen en muziekproductie om geluiden te verrijken en te transformeren.
 • Equalizer (EQ): Een apparaat dat wordt gebruikt om de frequentierespons van audio te regelen, waardoor specifieke frequentiebereiken kunnen worden versterkt of verminderd. Equalizers worden gebruikt om de klankkleur en balans van geluid aan te passen, en zijn essentieel voor het creëren van een gebalanceerde mix.
 • Feedback: Geluid dat ontstaat wanneer een versterkt geluid opnieuw wordt opgepikt door een microfoon en opnieuw wordt versterkt, resulterend in een lus van geluid. Feedback kan leiden tot ongewenste pieptonen en hoge frequenties, en kan worden verminderd door het juiste positioneren van microfoons en het gebruik van feedbackonderdrukkers.
 • Floodlight: Een krachtige lichtarmatuur om een breed gebied te verlichten, vaak gebruikt voor algemene verlichting in concertzalen, theaters, en buitenlocaties. Floodlights kunnen worden aangepast aan verschillende kleurtemperaturen en intensiteitsniveaus, en zijn ideaal voor het verlichten van grote ruimtes.
 • Frequency Response: De bereikbaarheid van een audioapparaat om verschillende frequenties te reproduceren, gemeten in Hertz (Hz). Een vlakke frequentierespons betekent dat alle frequenties even goed worden weergegeven, terwijl een gekleurde frequentierespons kan leiden tot accentuering of onderdrukking van bepaalde frequentiegebieden.
 • Gain: De mate van versterking van een audiosignaal, vaak aangepast met een knop of regelaar op een mengpaneel. Gain wordt gebruikt om het niveau van een ingangssignaal aan te passen en is essentieel voor het balanceren van audiobronnen en het voorkomen van vervorming.
 • Graphic Equalizer: Een type equalizer dat wordt gebruikt om geluid te regelen door middel van schuifregelaars die corresponderen met verschillende frequentiebanden. Graphic equalizers bieden een visuele weergave van de frequentierespons en zijn populair in live geluidssystemen en studio’s voor het snel aanpassen van geluidsinstellingen.
 • Gobo Projector: Een apparaat dat wordt gebruikt om afbeeldingen en patronen te projecteren met behulp van een sjabloon, bekend als een “gobo”. Gobo-projectoren worden vaak gebruikt in theaterverlichting, evenementenproductie, en architecturale verlichting voor het creëren van dynamische visuele effecten.
 • Headroom: Het verschil tussen het gemiddelde en het maximale signaalniveau dat een versterker kan verwerken zonder vervorming. Headroom is belangrijk voor het voorkomen van clipping en het behouden van dynamisch bereik in geluidssystemen, en wordt vaak aangeduid als dB boven de “0 dB” referentieniveau.

I

 • In-ear monitors (IEM): Persoonlijke monitors die in het oor worden gedragen door muzikanten om hun eigen mix van geluid te horen tijdens optredens. In-ear monitors bieden een gepersonaliseerde luisterervaring en helpen bij het isoleren van omgevingsgeluiden tijdens optredens.
 • Input Jack: Een aansluiting op een audioapparaat waarin een audiokabel kan worden gestoken om een audiosignaal in te voeren. Input jacks komen in verschillende formaten en configuraties, zoals XLR, TRS, en RCA, en worden gebruikt voor het aansluiten van microfoons, instrumenten, en andere audiobronnen.
 • Interference: Elektromagnetische storing die optreedt wanneer ongewenste signalen interfereren met een audiosignaal, resulterend in ruis, vervorming, of uitval van geluid. Interferentie kan worden veroorzaakt door elektrische apparaten, draadloze apparaten, en andere bronnen van elektromagnetische straling.

J

 • Junction Box: Een doos waarin audiokabels en -connectoren worden verdeeld en aangesloten in een PA-systeem. Junction boxes bieden een georganiseerde en veilige manier om audiokabels te distribueren en zijn essentieel voor het opzetten van complexe geluidssystemen.
 • Jel-Filters: Kleurfilters voor het veranderen van de kleur van licht, gemaakt van geleiachtig materiaal dat lichtstransmissie regelt. Jel-filters, ook wel bekend als kleurgels, worden gebruikt in theaterverlichting, fotografie, en filmproductie om de kleurtemperatuur van lichtbronnen aan te passen en creatieve lichteffecten te creëren.
 • Jitter: Variatie in de timing van een digitaal signaal, vaak veroorzaakt door onnauwkeurigheden in de klok- of synchronisatiemechanismen. Jitter kan leiden tot audioproblemen zoals klikken, tikken, en storingen in digitale audioverbindingen, en wordt gemeten in fracties van een seconde.

K

 • Kick Drum Mic: Een speciale microfoon voor het opnemen van de lage frequenties en impact van de bassdrum, ook wel bekend als een bassdrum-microfoon. Kick drum-microfoons zijn ontworpen om hoge geluidsdrukniveaus aan te kunnen en een strakke laagfrequente respons te bieden.
 • Key Light: De belangrijkste lichtbron om een onderwerp te verlichten, vaak gebruikt in fotografie, filmproductie, en portretfotografie om de focus en belichting van een onderwerp te benadrukken. Key lights kunnen worden aangepast aan verschillende kleurtemperaturen en intensiteitsniveaus voor het gewenste effect.
 • Kilohertz (kHz): Een eenheid van frequentie die gelijk is aan duizend hertz (Hz), ofwel 1000 cycli per seconde. Kilohertz wordt vaak gebruikt om de frequentie van geluidssignalen te meten en te beschrijven, en is essentieel voor het bepalen van de geluidskwaliteit en resolutie van audioapparatuur.
 • Knee: Een parameter van een compressor die de mate van compressie controleert wanneer het ingangssignaal een bepaalde drempel overschrijdt. De “knee” van een compressor kan worden ingesteld op “hard” voor snelle en agressieve compressie, of “zacht” voor geleidelijke en subtiele compressie-effecten.

L

 • Lavalier Microphone: Een kleine microfoon die aan kleding kan worden bevestigd, zoals een revers of kraag, voor handsfree gebruik tijdens presentaties, interviews, en optredens. Lavalier-microfoons bieden een discrete en gemakkelijke manier om spraak en geluid op te nemen, en worden vaak gebruikt in film- en televisieproducties.
 • LED Lighting: Verlichtingstechnologie die gebruikmaakt van Light Emitting Diodes (LED’s) als lichtbronnen, bekend om hun energie-efficiëntie, lange levensduur, en veelzijdigheid in kleur en intensiteit. LED-verlichting wordt steeds populairder in podiumverlichting, architecturale verlichting, en evenementenproductie vanwege de vele voordelen ten opzichte van traditionele lichtbronnen.
 • Line Array: Een serie van verticaal opgestelde luidsprekers die samenwerken om geluid te verspreiden over grote afstanden, waardoor een consistent geluidsveld wordt gecreëerd voor luisteraars op verschillende posities. Line arrays zijn ideaal voor grote evenementen, concerten, en buitenlocaties vanwege hun vermogen om geluid te focussen en te richten op specifieke gebieden.
 • Line Level: Een standaard signaalniveau voor audioapparatuur, dat wordt gebruikt voor het aansluiten van bronnen zoals cd-spelers, mengpanelen, en versterkers. Line level-signalen hebben een hoger niveau dan microfoonsignalen en een lager niveau dan versterkersignalen, en worden vaak gebruikt voor het verzenden van gebalanceerde audiosignalen over korte afstanden.
 • Limiter: Een audioapparaat dat voorkomt dat het geluidsniveau boven een bepaald niveau stijgt, om vervorming te voorkomen en de integriteit van het geluid te behouden. Limieten worden vaak gebruikt als beschermingsmechanisme voor luidsprekers en als creatief effect in geluidsontwerp en muziekproductie.
 • Live Sound Engineering: Het proces van het mixen en beheren van geluid tijdens live evenementen, zoals concerten, festivals, en theatervoorstellingen. Live sound-engineers zijn verantwoordelijk voor het balanceren van audiobronnen, het aanpassen van geluidsinstellingen, en het leveren van een hoogwaardige luisterervaring voor publiek en artiesten.
 • Low Frequency Effect (LFE): Een speciaal audiokanaal dat wordt gebruikt voor het reproduceren van lage frequenties in surround sound-systemen, zoals explosies, donderslagen, en diepe basgeluiden. LFE-kanalen zijn vaak aanwezig in home theater-systemen, filmgeluidsmixen, en muziekproducties voor een meeslepende audio-ervaring.

M

 • Master Volume: De hoofdregelaar op een geluidsmengpaneel die het totale uitgangsniveau van het geluidssysteem regelt. Master volumes worden gebruikt om het algehele geluidsniveau aan te passen en zijn essentieel voor het balanceren van de mix en het voorkomen van oversturing.
 • Microphone Stand: Een statief dat wordt gebruikt om een microfoon te ondersteunen en te positioneren tijdens optredens, opnames, en presentaties. Microfoonstatieven zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder rechte stands, zwanenhalsstatieven, en boomstatieven, voor het aanpassen van de hoogte, hoek, en positie van microfoons.
 • MIDI (Musical Instrument Digital Interface): Een communicatieprotocol dat wordt gebruikt voor het verzenden van digitale gegevens tussen muziekinstrumenten, computers, en audioproductieapparatuur. MIDI maakt het mogelijk om muziek te maken, op te nemen, en te bewerken met behulp van elektronische instrumenten en softwaretoepassingen.
 • Mixing Console: Een elektronisch apparaat om verschillende audiobronnen te mengen, te balanceren, en te regelen voor opname, weergave, of live geluid. Mengpanelen zijn voorzien van knoppen, schuiven, en meters om geluidsinstellingen aan te passen en zijn essentieel voor het produceren van hoogwaardige geluidsmixen in studio’s, live evenementen, en broadcastomgevingen.
 • Monophonic Sound: Geluid dat bestaat uit één enkel audiosignaal, in tegenstelling tot stereogeluid dat uit twee gescheiden kanalen bestaat. Monofonisch geluid wordt vaak gebruikt in vroege opnamesystemen en analoge audioapparatuur, en biedt een eenvoudige maar effectieve manier om geluid weer te geven.
 • Monitor Engineer: Een geluidstechnicus die verantwoordelijk is voor het mixen en beheren van het geluid voor de artiesten op het podium, met behulp van monitorsystemen zoals in-ear monitors en vloermonitors. Monitor engineers werken nauw samen met artiesten om een optimale monitor mix te leveren tijdens live optredens.
 • Multiband Compression: Een audiocompressor die het geluidssignaal verdeelt in verschillende frequentiebanden en elk afzonderlijk comprimeert voor meer controle over de dynamiek en balans van het geluid. Multiband compressie wordt vaak gebruikt in mastering, broadcast, en geluidsontwerp voor een nauwkeurige aanpassing van het geluid.
 • Multitrack Recording: Een opnametechniek waarbij meerdere audiosporen tegelijkertijd worden opgenomen en apart worden opgeslagen voor latere mixage en bewerking. Multitrack recording maakt het mogelijk om individuele instrumenten en stemmen afzonderlijk op te nemen en te manipuleren voor een optimale geluidskwaliteit.

N

 • Near-field monitor: Een compacte luidspreker die wordt gebruikt voor kritisch luisteren en mixen op korte afstand, vaak gebruikt door geluidstechnici en studio-engineers. Near-field monitors bieden een nauwkeurige weergave van geluid met minimale kleuring en vervorming, en zijn essentieel voor het beoordelen van audiokwaliteit tijdens opnamesessies.
 • Noise Gate: Een apparaat dat geluid onder een bepaald drempelniveau dempt of dempt om ongewenste achtergrondruis te verminderen. Noise gates worden vaak gebruikt in opnamestudio’s, live geluidssystemen, en radio-uitzendingen voor het schoonmaken van geluidssporen en het verbeteren van de algehele geluidskwaliteit.
 • Notch Filter: Een equalizer die specifieke frequentiebereiken uit een audiosignaal verwijdert, bekend als “notches”, om resonantie en feedback te verminderen. Notch-filters worden gebruikt voor het isoleren en onderdrukken van ongewenste frequenties en worden vaak gebruikt in live geluidssystemen en geluidsontwerp.

O

 • Omni-directional Microphone: Een microfoon die geluid vanuit alle richtingen opvangt, waardoor een breed opnamepatroon ontstaat. Omnidirectionele microfoons zijn ideaal voor het opnemen van omgevingsgeluiden, koren, en instrumentgroepen, en bieden een natuurlijke en ruimtelijke geluidsweergave.
 • Output Jack: Een aansluiting op een audioapparaat waaruit een audiosignaal wordt uitgevoerd, vaak naar luidsprekers, hoofdtelefoons, of versterkers. Output jacks komen in verschillende formaten en configuraties, zoals XLR, TRS, en RCA, en worden gebruikt voor het aansluiten van audiobronnen op externe apparaten.

P

 • PA System (Public Address System): Een geluidssysteem dat wordt gebruikt voor het versterken en verspreiden van geluid naar een live publiek, zoals bij concerten, evenementen, en toespraken. Een PA-systeem omvat meestal microfoons, mengpanelen, versterkers, en luidsprekers voor het leveren van een heldere en krachtige geluidsweergave.
 • Phantom Power: Een elektrische voeding die wordt gebruikt om condensatormicrofoons en andere apparaten van stroom te voorzien, via een audioverbinding zoals een XLR-kabel. Phantom power wordt vaak gebruikt in studio’s en live geluidssystemen voor het aansluiten van microfoons en andere apparaten die een externe voeding nodig hebben.
 • Phase: De timingrelatie tussen twee of meer audiosignalen, gemeten in graden van faseverschuiving. Faseverschillen kunnen leiden tot interferentie en annulering van geluid, en zijn belangrijk om te beoordelen en te corrigeren in opname- en mixagesituaties.
 • Pink Noise: Een soort breedbandig geluid dat een gelijkmatige energieverdeling heeft over het frequentiespectrum, vergelijkbaar met witte ruis maar met een rozeachtige kleur door een afnemend vermogen bij hogere frequenties. Pink noise wordt vaak gebruikt voor audiokalibratie, akoestische testen, en geluidsvermogensmetingen.
 • Polar Pattern: Het ruimtelijke patroon waarin een microfoon geluid opvangt, bepaald door de richtingsgevoeligheid van de microfoon. Er zijn verschillende polaire patronen, waaronder omnidirectioneel, cardioïde, bidirectioneel en supercardioïde, die elk een unieke gevoeligheid hebben voor geluid vanuit verschillende richtingen.
 • Pop Filter: Een scherm of filter dat wordt gebruikt om plofgeluiden en luchtstoten te verminderen die ontstaan ​​wanneer lucht wordt uitgestoten tijdens het spreken of zingen. Popfilters worden vaak gebruikt in opnamestudio’s en radiostations om heldere en consistente vocale opnamen te garanderen.
 • Preamp (Preamplifier): Een elektronische versterker die wordt gebruikt om het signaal van een audiobron te versterken voordat het naar een opnameapparaat, mengpaneel of versterker wordt gestuurd. Preamps verbeteren de signaalsterkte en -kwaliteit en zijn essentieel voor hoogwaardige audio-opnamen en weergave.
 • Projection Screen: Een oppervlak dat wordt gebruikt om geprojecteerde beelden weer te geven tijdens presentaties, films en evenementen. Projectieschermen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, materialen en formaten, zoals draagbare schermen, elektrische schermen en opblaasbare schermen, voor verschillende toepassingen en locaties.

Q

 • Quadraphonic Sound: Een geluidssysteem met vier kanalen voor een driedimensionale geluidsweergave, waarbij geluiden worden gepositioneerd en verdeeld over vier luidsprekers rondom de luisteraar. Quadrafonisch geluid biedt een meeslepende luisterervaring en wordt vaak gebruikt in filmgeluidsmixen en muziekproducties.

R

 • Reverb (Reverberation): Een effect dat wordt gebruikt om de nagalm van geluid na te bootsen, voor een ruimtelijk en immersief geluidsbeeld. Reverb wordt gegenereerd door geluidsgolven te reflecteren en te absorberen in een omgeving en wordt vaak gebruikt in muziekproductie, filmgeluid en live optredens voor het toevoegen van diepte en atmosfeer.
 • Ribbon Microphone: Een type microfoon dat gebruikmaakt van een dunne metalen strip om geluidstrillingen om te zetten in elektrische signalen, bekend om zijn warme klank en vloeiende frequentierespons. Ribbon-microfoons zijn ideaal voor het opnemen van instrumenten, zang en geluidseffecten met een natuurlijke en gedetailleerde weergave.
 • RGB Lighting: Lichtarmaturen die verschillende kleuren kunnen produceren door rood, groen en blauw licht te combineren, voor dynamische en veelzijdige lichteffecten. RGB-verlichting wordt vaak gebruikt in podiumverlichting, clubs, en evenementenproductie voor het creëren van kleurrijke en opvallende visuele displays.
 • Room Acoustics: De eigenschappen van een ruimte die de geluidsweergave beïnvloeden, zoals reflecties, absorptie, en nagalm. Room acoustics zijn belangrijk voor het creëren van een optimale luisteromgeving in studio’s, concertzalen, en thuisbioscopen, en kunnen worden aangepast met behulp van akoestische behandelingen en geluidsabsorberende materialen.

S

 • Sample Rate: Het aantal monsteringen per seconde dat wordt gebruikt om een analoog audiosignaal om te zetten in een digitaal formaat, gemeten in kilohertz (kHz). Sample rates bepalen de resolutie en kwaliteit van digitale audio-opnamen en worden vaak gebruikt in opnamestudio’s, audiofiele apparatuur, en muziekproductie.
 • Signal Flow: De richting en volgorde waarin audiocomponenten verbonden zijn en geluidssignalen worden gerouteerd, van bron naar bestemming. Signaalstromen worden bepaald door de lay-out van mengpanelen, audio-interconnecties en signaalverwerkingsapparatuur, en zijn essentieel voor het begrijpen en beheren van geluidssystemen.
 • Soundcheck: Een procedure voor het testen en afstemmen van geluid voor een optreden, waarbij geluidsingenieurs de audiobronnen, niveaus en effecten controleren voor een optimale geluidskwaliteit. Soundchecks zijn belangrijk voor het oplossen van technische problemen, het balanceren van geluidsniveaus en het afstemmen van de geluidsinstellingen voor artiesten en publiek.
 • Soundproofing: Het proces van het isoleren van geluid om te voorkomen dat geluid van binnen naar buiten of van buiten naar binnen gaat, met behulp van geluidsisolerende materialen en technieken. Geluidsdemping wordt vaak gebruikt in opnamestudio’s, thuisbioscopen, en geluidsstudio’s voor een optimale luisteromgeving.
 • Speaker Cabinet: Een behuizing voor luidsprekers die de geluidsweergave verbetert door het optimaliseren van de akoestiek en het beheersen van de luchtbeweging. Luidsprekerkasten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en ontwerpen, zoals open-back, closed-back en ported, voor verschillende toepassingen en geluidsvoorkeuren.
 • Stereo Sound: Geluid dat wordt weergegeven via twee afzonderlijke audiokanalen, vaak gebruikt voor het reproduceren van een driedimensionaal geluidsbeeld met een gevoel van diepte en ruimtelijkheid. Stereogeluid wordt gebruikt in muziekopnamen, filmgeluidsmixen, en home theater-systemen voor een meeslepende luisterervaring.
 • Subwoofer: Een luidspreker die is ontworpen om lage frequenties en basgeluiden weer te geven, voor een krachtige en diepe geluidsweergave. Subwoofers worden vaak gebruikt in home theater-systemen, auto-audiosystemen, en live geluidssystemen voor het toevoegen van impact en sensatie aan het geluid.
 • Surround Sound: Een audiotechniek die meerdere audiokanalen gebruikt om een ​​omringend geluidsveld te creëren, voor een meeslepende en realistische luisterervaring. Surround sound-systemen gebruiken vaak 5.1, 7.1, of meer kanalen om geluid te verspreiden rondom luisteraars en worden gebruikt in thuisbioscopen, gaming, en audiovisuele toepassingen.
 • Sustain Pedal: Een voetpedaal dat wordt gebruikt om de sustain of nagalm van noten te verlengen op een toetsenbord of piano, voor een voller en rijker geluid. Sustainpedalen worden vaak gebruikt door pianisten en toetsenisten voor expressieve speeltechnieken en muzikale interpretaties.

T

 • Tweeter: Een type luidsprekerdriver dat is ontworpen om hoge frequenties en tonen weer te geven, zoals zang, melodieën en hoge instrumenten. Tweeters zijn essentieel voor het reproduceren van gedetailleerde en heldere hoge tonen in luidsprekersystemen en worden vaak gebruikt in combinatie met midrange- en woofer-drivers.
 • Transducer: Een apparaat dat energie omzet van de ene vorm naar de andere, zoals geluid naar elektrische signalen bij microfoons, of elektrische signalen naar geluid bij luidsprekers. Transducers worden gebruikt in verschillende audiotoepassingen, waaronder opname, weergave, en geluidsversterking.
 • TRS Connector (Tip-Ring-Sleeve): Een type audiostekker met drie contacten, waaronder een punt voor het linker kanaal, een ring voor het rechter kanaal, en een huls voor de grondverbinding. TRS-connectoren worden vaak gebruikt voor gebalanceerde audiokabels, hoofdtelefoons, en instrumentverbindingen voor het verzenden van stereo- en gebalanceerde signalen.
 • Turntable: Een apparaat dat wordt gebruikt om vinylplaten af te spelen en te beluisteren door een draaitafel, een toonarm en een cartridge met naald. Draaitafels zijn populair in hifi-systemen, DJ-toepassingen en audiofiele setups voor het afspelen van analoge muziekopnamen met een warme en karakteristieke klank.
 • Twist-lock Connector: Een type connectortype dat wordt gebruikt voor het snel en veilig verbinden van audiokabels en -apparatuur, met een draai- en vergrendelingsmechanisme voor een stevige en betrouwbare verbinding

U

 • USB Microphone: Een type microfoon dat rechtstreeks op een computer of ander digitaal apparaat kan worden aangesloten via een USB-verbinding, waardoor het gemakkelijk is om audio op te nemen zonder extra audio-interfaces of mixers. USB-microfoons zijn handig voor podcasting, voice-overwerk en thuisopnames, en bieden vaak plug-and-play-functionaliteit voor eenvoudig gebruik.
 • UV Light: Ultraviolet licht, een vorm van elektromagnetische straling die niet zichtbaar is voor het menselijk oog, maar wel gebruikt wordt voor desinfectie, fotopolymerisatie en speciale verlichtingstoepassingen. UV-licht wordt vaak gebruikt in theaterverlichting, fotografie en medische apparatuur voor verschillende doeleinden.

V

 • Vibrato: Een muzikaal effect dat wordt gekenmerkt door een periodieke variatie in toonhoogte en intensiteit, vaak gebruikt bij zang en instrumentale uitvoeringen voor expressieve doeleinden. Vibrato wordt bereikt door snelle variaties in toonhoogte rond een centrale noot, waardoor een levendig en levendig geluid ontstaat.
 • Voice Coil: Een spoel van geleidende draad die is bevestigd aan de conus van een luidsprekerdriver en wordt gebruikt om geluidsgolven te produceren wanneer er elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Voice coils zijn essentieel voor de werking van dynamische luidsprekers en zetten elektrische signalen om in mechanische trillingen voor geluidsweergave.
 • Volume Control: Een regelaar of knop waarmee het uitgangsniveau van een audioapparaat kan worden aangepast, zoals een versterker, mengpaneel, of luidspreker. Volumebedieningen worden gebruikt om het geluidsniveau te verhogen of te verlagen en zijn essentieel voor het aanpassen van de luisterervaring aan persoonlijke voorkeuren en omgevingsomstandigheden.

W

 • Wattage (W): Een maat voor de hoeveelheid elektrische vermogen die wordt geleverd of verbruikt door een apparaat, gemeten in watts (W). Wattage is belangrijk bij het specificeren van versterkers, luidsprekers en andere audioapparatuur, en bepaalt het maximale uitgangsvermogen en het energieverbruik van het apparaat.
 • White Noise: Een soort breedbandig geluid dat gelijke energie heeft in alle frequenties binnen het hoorbare spectrum, wat resulteert in een continu geluid dat lijkt op het geluid van een waterval of een ruisende radio. White noise wordt vaak gebruikt voor geluidsmaskering, ontspanning, en concentratieverbetering in verschillende omgevingen.
 • Wireless Microphone: Een microfoon die draadloos verbinding maakt met een ontvanger via een RF (radiofrequentie) of digitale draadloze verbinding, waardoor gebruikers vrij kunnen bewegen zonder beperkt te zijn door kabels. Draadloze microfoons zijn populair in live optredens, presentaties, en broadcasttoepassingen voor flexibiliteit en mobiliteit.

X

 • XLR Connector: Een veelgebruikte audiostekker die wordt gebruikt voor het aansluiten van microfoons, mengpanelen, en andere audioapparatuur, met drie pinnen voor de signaal-, grond- en afschermingsverbindingen. XLR-connectoren bieden een gebalanceerde signaaloverdracht en worden vaak gebruikt in professionele audio- en opnamesystemen.

Y

 • Y-Cable: Een audiokabel met een enkele connector aan één uiteinde die splitst in twee of meer connectoren aan het andere uiteinde, voor het aansluiten van meerdere audiobronnen op een enkele ingang of uitgang. Y-kabels zijn handig voor het delen van audiosignalen en het aansluiten van verschillende apparaten in complexe geluidssystemen.

Z

 • Zero Latency Monitoring: Een functie in audio-interfaces en mengpanelen waarmee gebruikers het ingangssignaal rechtstreeks kunnen monitoren zonder vertraging, voor real-time monitoring tijdens opnamesessies. Zero latency monitoring is essentieel voor het voorkomen van vertraging en timingproblemen bij het opnemen van audio met behulp van computers en digitale interfaces.
 • Zoom Recorder: Een draagbaar opnameapparaat van Zoom Corporation, dat wordt gebruikt voor het opnemen van audio in verschillende omgevingen, zoals interviews, field recording en muziekrepetities. Zoom-recorders bieden hoogwaardige audio-opnamen, ingebouwde microfoons en handige functies voor het vastleggen en bewerken van geluid.

Dit zijn slechts enkele van de vele termen en concepten die worden gebruikt in de wereld van audio-engineering, geluidsontwerp en muziekproductie. Elk van deze termen draagt bij aan het begrip en de toepassing van geluidstechnologieën in verschillende contexten, variërend van studio-opnames tot live optredens en audiovisuele producties.